Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

ΕΡΜΗΣ ο άγονοςΟ Ερμής είναι ο πιο κοντινός πλανήτης του γαλαξία μας στον Ήλιο, και γι’ αυτό δεν είναι ορατός από την Γη εκτός ίσως κατά το λυκόφως. Είναι πολύ μικρός – σχεδόν στο μέγεθος της Σελήνης – και η επιφάνεια του είναι βραχώδη και γεμάτη κρατήρες. Οι κρατήρες αυτοί δημιουργήθηκαν από την πτώση μετεωριτών (κομμάτια πετρωμάτων και σιδήρου). Λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει ατμόσφαιρα – περίβλημα αερίων, δηλαδή – ο πλανήτης δεν προστατεύεται. Αντ’ αυτού περιβάλλεται από μια λεπτή εξώσφαιρα που αποτελείται από άτομα που προέρχονται από τον ηλιακό αέρα και τους μετεωρίτες. Εξαιτίας της υπερβολικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια, τα άτομα γρήγορα δραπετεύουν στο διάστημα. Η θερμοκρασία του είτε ανεβαίνει είτε πέφτει υπερβολικά. Η πλευρά που είναι στραμμένη προς τον Ήλιο φτάνει έως τους 400ο C, ενώ στην σκοτεινή πλευρά η θερμοκρασία πέφτει στους -200ο C. Μάλιστα, η επιφάνεια του θα παραμείνει αμετάλλακτη για εκατομμύρια χρόνια ακόμη καθώς δεν υπάρχει άνεμος ή βροχή για να την αλλοιώσει.
Ο Ερμής αντιστέκεται στην βαρύτητα του Ήλιου χάρη στην μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινείται γύρω του. Μάλιστα, ταξιδεύει με 48 χιλιόμετρα/sec και είναι ο γρηγορότερος από τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον εαυτό του κάθε 59 γήινες ημέρες. Η βαρύτητα του Ερμή , είναι πολύ μικρή. Εκπληκτικό είναι ότι ένας άνθρωπος εκεί θα ήταν τρεις φορές ελαφρύτερος από ότι στην Γη.
Ο Ερμής δεν διαθέτει κανέναν δορυφόρο. Αντανακλά το 6% περίπου του ηλιακού φωτός που λαμβάνει. Η επιφάνεια του μοιάζει με αυτήν της Σελήνης. Το εσωτερικό του αντίθετα μοιάζει με αυτό της Γης. Διαθέτει μεγάλο υγρό μεταλλικό πυρήνα και βραχώδη φλοιό πάχους 700 χιλιομέτρων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κρατήρες στους πόλους περιέχουν νερό σε μορφή πάγου. Καθώς όμως το φως του Ήλιου δεν φτάνει σε αυτά τα σημεία, η χαμηλή θερμοκρασία εμποδίζει τους πάγους να λειώσουν. 


 ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΜΗ


Κοιτώντας με τηλεσκόπιο από την Γη, παρατηρούμε ότι ο Ερμής αλλάζει φάσεις, παρόμοιες με αυτές της Σελήνης.
Καθώς η Γη και ο Ερμής ταξιδεύουν γύρω από τον Ήλιο, ο Ερμής είναι σχετικά ορατός στην άκρη του Ήλιου, κάθε 116 ημέρες. Σε αυτήν τη φάση, σχεδόν όλη η φωτεινή πλευρά του, είναι εμφανής στην Γη και μοιάζει με μια φωτεινή κουκίδα. Όσο ο Ερμής πλησιάζει προς την πλευρά Γης-Ήλιου, φαίνεται όλο και μικρότερο τμήμα της φωτεινής πλευράς. Ύστερα από 36 ημέρες, βλέπουμε μόνο την μισή επιφάνεια. Ύστερα από 22 ακόμα ημέρες, ο Ερμής έχει πλησιάσει αρκετά την πλευρά του Ήλιου που βλέπει η Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται μόνο μια μικρή "φέτα" της φωτεινής επιφάνειας. Σταδιακά, το μέγεθος της ορατής επιφάνειας αυξάνεται, καθώς ο Ερμής προσπερνά την πλευρά του Ήλιου που βλέπει η Γη, και εν συνεχεία απομακρύνεται από την Γη...Όταν ο Ερμής βρίσκεται στην ίδια πλευρά του Ήλιου με την Γη, η σκοτεινή του πλευρά κοιτάζει προς την Γη. Επειδή όμως ο Ερμής και η Γη βρίσκονται τις περισσότερες σε διαφορετική γωνία μεταξύ τους (δεν ευθυγραμμίζονται στον ίδιο νητό άξονα), σε αυτήν τη φάση ο πλανήτης δεν είναι ορατός.  Όμως, κάθε 3 έως 13 χρόνια συμβαίνει να ευθυγραμμιστούν (οι επιστήμονες τον αποκαλούν Διέλευση του Ερμή), και τότε ο πλανήτης φαίνεται σαν μια μαύρη κουκίδα στον Ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου