Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Δίας στον Ζυγό






9 Σεπτεμβρίου 2016 έως 10 Οκτωβρίου 2017
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, η αποχώρηση του Δία από το ζώδιο της Παρθένου και η είσοδος του σε αυτό του Ζυγού, σηματοδοτεί τη στροφή της κοσμικής ενέργειας σε νέα πεδία. Πουθενά αλλού μέσα στον ζωδιακό δεν συναντάμε τόσο έντονα την ανάγκη για ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Ο Ζυγός είναι το μοναδικό ζώδιο που δεν του έχει δοθεί ένας έμψυχος συμβολισμός. Ως σύμβολο του η ζυγαριά, αποτυπώνει την διαρκή του προσπάθεια να ρυθμίζει το αντίβαρο ώστε να κρατά ευθυγραμμισμένα τα δύο μέρη.


Ζώδιο παρορμητικό και του Αέρα, είναι το πρώτο μέσα από το οποίο κάνουμε το αρχικό βήμα έκφρασης, έξω από τον εαυτό μας. Από τον Κριό έως την Παρθένο, έχουμε ολοκληρώσει το ατομικό εγώ, την επίγνωση του, την χρησιμότητα του, και είμαστε πλέον έτοιμοι να συνυπάρξουμε επί ίσοις όροις. Μέσα από το σύστημα των αντιθέσεων (απέναντι ζώδιο Κριός-εγώ είμαι, επιχειρώ), συναντάμε το «εγώ κι εσύ» , «εμείς κι άλλοι». Είναι η ανάγκη της επικοινωνίας, της ανταλλαγής, της αλληλεπίδρασης, της ένωσης…

Ο Ζυγός κυβερνάται από την Αφροδίτη και όταν αναφερόμαστε στον Ζυγό, αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό ο τομέας των σχέσεων. Φανταζόμαστε την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι πάνω στο χαρακτηριστικό όστρακο, γυμνή αλλά όχι πρόστυχη, γεννημένη από τον αφρό της θάλασσας που δημιουργήθηκε από τον ευνουχισμό του πατέρα της Ουρανού. Η αίσθηση της ντελικάτης και αρμονικής θεάς, αντικατοπτρίζει με απόλυτη ακρίβεια την Ουράνια φύση της Αφροδίτης σε αυτή τη θέση. Είναι το σύμβολο της πνευματικής πρωτίστως αγάπης και όχι μόνο αυτής των αισθήσεων. Είναι ο έρωτας μεταξύ της ψυχής και του σώματος. Είναι η δύναμη αγάπης, της ώριμης Ουράνιας Αφροδίτης.

Σε ότι αγγίζει ο Δίας ζητά ελευθερία, δικαιοσύνη, αλήθεια. Μέσα από την ένωση του με τον Ζυγό επομένως, επιζητά την εναρμόνιση με την Αλήθεια και την Δικαιοσύνη. Ωραία! - θα μου πείτε - και πως το βρίσκουμε αυτό; Ας το πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Σε όποιον τομέα του ωροσκοπίου μας αναλογεί ο Ζυγός, είναι το σημείο Ζεν, της νηνεμίας μας, το απάνεμο λιμάνι που μπορούμε ή θέλουμε να βρούμε την γαλήνη. Παρότι είναι ζώδιο Αρσενικό η ενέργεια που κυλά είναι YIN. Μέσα από τον Ζυγό απεχθανόμαστε την ασχήμια, και δίνουμε σχήμα και μορφή στην ομορφιά! Γιατί το πνεύμα είναι αόριστο ενώ ο φυσικός κόσμος είναι αντιληπτός μέσα από τα μάτια μας. Αν λοιπόν νοιώθω ότι το νερό με γαληνεύει, δεν φαντάζομαι να με μπουγελώνουν αλλά να κολυμπώ σε κρυστάλλινες εξωτικές παραλίες. Να λοιπόν η διαφορά ανάμεσα στην ασχήμια και την ομορφιά αλλά και η μορφοποίηση της…

Στην πιο απλή του έκφραση, αναζητούμε να ικανοποιήσουμε την ψυχή μας μέσα από εξωτερικούς παράγοντες. Για να μην είμαστε μόνοι κι αισθανόμαστε ανεπαρκείς, το επόμενο διάστημα εύκολα μπορεί να εξιδανικεύσουμε ανθρώπους, να συμβιβαστούμε, να υποχωρήσουμε, να προχωρήσουμε σε σχέσεις και συνεργασίες που σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αποφεύγαμε. Στην ουσία μέσα από το ζώδιο του Ζυγού καθρεφτίζουμε τον εαυτό μας στο πρόσωπο των άλλων. Ότι λείπει από εμάς το αναζητάμε σε αυτούς. Ότι δεν μας αρέσει σε εμάς το μεταβιβάζουμε στους άλλους και (δανειζόμενοι από το αντίθετο τον Κριό) το χτυπάμε ανελέητα. Και το δύσκολο εγχείρημα είναι να εφαρμόσουμε την ισορροπία σε ένα περιβάλλον άγριο και εχθρικό.

Η θέση του Δία στον Ζυγό μεγεθύνει τις ποιότητες του ζωδίου (θετικά και αρνητικά). Η αίσθηση λοιπόν που επικρατεί είναι, πως λειτουργούμε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Αντιλαμβανόμαστε πλέον την ανάγκη της συντροφικότητας, και δεν αντέχουμε εύκολα την μοναξιά. Το επόμενο διάστημα οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμήσουμε να προχωρήσουμε σε συμπράξεις, είτε αυτό αφορά τις ερωτικές μας σχέσεις είτε τις φιλικές είτε τις επαγγελματικές. 

Επισκευτείτε το site www.astrologica.gr

Το συνώνυμο της Αφροδίτης είναι ο έρωτας. Εδώ ο έρωτας αφορά την ιδέα του. Είναι το μέσον της απόλυτης ικανοποίησης, της κινητήριας δύναμης μας. Και τι δεν κάνουμε για τον έρωτα, και πόσα δεν του έχουνε προσάψει… Στα λάθη μας και πάθη μας, αυτομάτως «ο έρωτας γίνεται τυφλός». Σε ποια περίπτωση όμως είναι τυφλός; Όταν είσαι με τον κούκλο και πετυχημένο που σου κάνει την ζωή κόλαση, ή όταν είσαι με τον μέτριο σε υλικό επίπεδο που κάνει την ψυχή σου να πλέει σε πελάγη ευτυχίας; Κατά γενική ομολογία, θα λέγαμε την δεύτερη περίπτωση (αλλά δεν είναι το σωστό). Διότι η ψυχική ευχαρίστηση δεν έχει ούτε μετρητή ούτε γίνεται αντιληπτή με τα μάτια. Δεν έχει σχήμα και μορφή. Αν λοιπόν ο Δίας αναζητά μια αλήθεια, είναι αυτή. Την Αλήθεια της Ψυχής.  

Η ζυγαριά της Θέμιδος, παραπέμπει στην προσωποποίηση της ΦΥΣΙΚΗΣ και ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ. Η ετυμολογία του ονόματος Θέμις – συζύγου του Δία – παράγεται από το ρήμα «τίθημι», αυτό δηλαδή που ισχύει. Συμβολίζει τον Νόμο και το Δίκαιο, όχι το εγωκεντρικό και υποκειμενικό, αλλά το Θείο. Η δικαιοσύνη της ήταν ανώτερη των θνητών και θεών, είναι ιερή κι αδιαμφισβήτητη. Το δίκαιο λοιπόν του Δία στον Ζυγό επιφέρει την Αρμονία. Είναι αυτό που είναι, και χωρίς αυτό δεν υπάρχει Αρμονία. Έτσι κι εμείς, αν θέλουμε να είμαστε σε πλήρη αρμονία με τον εαυτό μας και την ζωή μας, πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτό το δίκαιο. Όσο κι αν πιέζουμε τα πράγματα να γίνουν με τον δικό μας τρόπο, η ευτυχία και η χαρά θα έρθει από εκεί που αξίζει να έρθει… Μέσα μας! Εκεί βρίσκουμε την Αρμονία και την Ισορροπία και μετά συμπορευόμαστε με τους ανθρώπους που κυμαίνονται στο ίδιο μήκος κύματος. Με τον Δία στον Ζυγό αναζητούμε την τέλεια ταύτιση, την ειρήνη, την αγάπη. Είναι η εξισορρόπηση της ανθρώπινης φύσης, των επιθυμιών και την υλική υπόσταση με τον πνευματικό άνθρωπο, τον άυλο, τον ανώτερο.

Ο Δίας στον Ζυγό φτάνει στα απόλυτα μεγέθη του Κάλλους! Τι υπέροχη λέξη και τι υπέροχη έννοια! Η απόλυτη ομορφιά σε όλα τα επίπεδα! Το Κάλλος το βρίσκουμε παντού γύρω μας, υπάρχει άπλετο και είναι δικό μας αρκεί να το διακρίνουμε. Υπάρχει στην φύση, στην μουσική, στις τέχνες, στο πνεύμα, στον έρωτα. Είναι η αγαλλίαση της ψυχής, και εκφράζεται σε όλες μας τις αισθήσεις. Αυτό το αίσθημα που σου δίνει ο Έρωτας, αλλά θα έπρεπε να νιώθουμε σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Γιατί τότε έχουμε ερωτευτεί την ψυχή μας (όχι ναρκισσιστικά). Όταν υπάρχει ψυχικό Κάλλος, τα πάντα γύρω μας είναι όμορφα! Η ανεπτυγμένη ψυχή αναγνωρίζει την ειδοποιό διαφορά μεταξύ του αισθητού Κάλλους και του ψυχικού Κάλλους: το πρώτο είναι εξωτερικό και το δεύτερο εσωτερικό, δηλαδή μέσα μας. Η φορά κατεύθυνσης είναι η συνταγή της Ευτυχίας. Συνηθίζουμε να ψάχνουμε πρώτα έξω πιστεύοντας ότι έτσι θα νιώσουμε ευτυχισμένοι ενώ ουσιαστικά πρέπει να την βρούμε μέσα μας για να είναι όλα όμορφα στον υλικό κόσμο. Το ιδανικό είναι στην τελική, η Ψυχή να είναι τόσο ελαφριά όσο ένα φτερό, όπως στον μύθο της Αιγύπτιας θεάς Μαάτ ή Μάγιετ  που ζύγιζε τις ψυχές με αντίβαρο ένα φτερό, και η οποία αντιπροσώπευε την Δικαιοσύνη, την Αλήθεια και την Ειλικρίνεια στο επίπεδο την Κοσμικής Τάξης. Με το να είμαστε δίκαιοι, αληθινοί, ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας και την ψυχή μας, επέρχεται η «Θεία Δίκη», η αντιστάθμιση της πρότερης ανισορροπίας.  

Η Δίας λοιπόν στον Ζυγό εγείρει όλες αυτές μας τις ανάγκες και σε υπέρτατο βαθμό. Κι ενώ θα το αντιληφθούμε, εύκολα θα υποπέσουμε στο αμάρτημα (με την ετυμολογική έννοια του λάθους) της εύκολης λύσης. Με την ενεργοποίηση όμως εκ νέου του Παρορμητικού Σταυρού, και την «εύνοια» του Κρόνου από τον Τοξότη, μας δίνεται η δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε την Ομορφιά, την Αγάπη, την Ειρήνη και να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στην ζωή μας, όχι μόνο αυτή της καθημερινότητας αλλά σε όλο τον κόσμο. Φεύγουμε πλέον από τον εξ-ατομικισμό και περνάμε στην ανθρωπότητα ως σύνολο. Τα μεγαθήρια Ουρανός και Πλούτωνας είναι πάντα εκεί για ριζικές και μεταμορφωτικές αλλαγές ενώ ο Κρόνος στον Τοξότη δίνει το θεϊκό άγγιγμα της κατανόησης και της αντίληψης. 

Έτσι σε παγκόσμιο επίπεδο, δοκιμάζονται οι Νόμοι και η δικαιοσύνη τους, οι σχέσεις και οι συνεργασίες των κρατών, και η αρμονία που επικρατεί μεταξύ αυτών. Με τον όρο Δικαιοσύνη αναφερόμαστε στην διάκριση Σωστού-Λάθους. Μέσα από τον Δία στον Ζυγό βρίσκουμε τους δικηγόρους, τους υπερασπιστές που εξασκούν το Γράμμα του Νόμου. Επομένως την περίοδο που ακολουθεί πιθανόν να υπάρξει προτεραιότητα σε ζητήματα που σχετίζονται με τον Νόμο και την εφαρμογή του, ή να αποκαλυφθούν τρανταχτές περιπτώσεις που ο Νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά και δίκαια, με σκοπό την αλλαγή του συγκεκριμένου καθεστώτος. Μέσα από τον Δία στον Ζυγό, συναντάμε επίσης κινήματα που σκοπός τους είναι να επαναφέρουν την ισότητα στις σχέσεις των ανθρώπων (όπου θεωρητικά ή αντικειμενικά υπάρχει αδικία). Ανάμεσα σε αυτά είναι το φεμινιστικό κίνημα, ή κινήματα υπέρ των αδύναμων ανθρώπων, όπως τους πρόσφυγες για παράδειγμα.  


Μεταξύ των ελαττωμάτων που μπορεί να φέρει ο Δίας στον Ζυγό είναι η υπερβολική αμφιταλάντευση και η αναποφασιστικότητα. Το τακτ και η διπλωματία προσδίδουν ευγένεια της ψυχής όμως, υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτό και την διπλωματία δια της πλαγίας οδού. Όσο κι αν απεχθάνεται τις αντιπαραθέσεις ο Ζυγός, στον βωμό της ηρεμίας θα πρέπει να γνωρίζουμε τι πρέπει να θυσιάσουμε. Μονά ζυγά δικά μας δεν γίνεται, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε  ρήξεις κι αντιπαραθέσεις.

Όπως προανέφερα η είσοδος του Δία στον Ζυγό επαναφέρει την ενεργοποίηση του παρορμητικού σταυρού. Λόγω της τροχιάς του, κινείται γρήγορα σε αυτό το ζώδιο και ήδη στο τέλος Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην 20η μοίρα, απέναντι από τον Ουρανό (εσωτερικός κυβερνήτης του Ζυγού) σχηματίζοντας την ίδια στιγμή όψη εξαγώνου και τριγώνου με τον Κρόνο στον Τοξότη. Αυτό σημαίνει πως οι εκπρόσωποι των ζωδίων του Κριού, Καρκίνου, Ζυγού και Αιγόκερου και όσοι έχουν πλανήτες και ωροσκόπο εκεί, επηρεάζονται άμεσα. Το μόνο που αρκεί είναι να συντονιστούμε με τις κοσμικές ενέργειες…

Εύχομαι να έχετε μια ευχάριστη κι εποικοδομητική εμπειρία μέσα από την απέραντη αγάπη που φέρνει ο Δίας στον Ζυγό…

Άντζελα Τίκη 
Αστρολόγος
angelatikis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου