Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ανάδρομη Αφροδίτη στον Λέοντα

25 Ιουλίου - 6 Σεπτεμβρίου 2015
00ο46’ Παρθένου-  14ο23’ Λέοντα 

Ιερή και Βέβηλη Αγάπη - Τιτσιάνο

Η Αφροδίτη είναι το πιο λαμπρό αστέρι, μετά τον Ήλιο και την Σελήνη. Αποδίδει το μέγιστο της λαμπρότητας της λίγο πριν την δύση ως Εσπερινός- όταν αρχίζει να κινείται μπροστά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη -  ή λίγο μετά την ανατολή ως Εωσφόρος ή Αυγερινός – όταν αρχίζει να κινείται πίσω από τον Ήλιο.



Ο Κύκλος της Αφροδίτης
Η τροχιά της είναι σχεδόν κυκλική και η περιστροφή στον άξονα της αντίθετη από την δική μας. Κινείται ελαφρώς ταχύτερα από την Γη. Προκειμένου να ολοκληρώσει ένα κύκλο γύρω από τον Ήλιο, χρειάζονται 224,7 γήινες μέρες. Συγκαταλέγεται στους εσωτερικούς πλανήτες καθώς κινείται ανάμεσα από την Γη και τον Ήλιο.  

Η μέγιστη φαινομενική απόσταση από τον Ήλιο φτάνει τις 47ο8’ μοίρες. Πλησιάζει την Γη μας περισσότερο από κάθε άλλο πλανήτη όταν βρεθεί στην θέση που ονομάζουμε κατώτερη σύνοδο.  Σε αυτή την φάση  ευθυγραμμίζεται με την Γη και τον Ήλιο. Για να συμβεί αυτό, χρειάζονται 584 γήινες μέρες. 



 Εδώ λοιπόν έχουμε αυτό που στην αστρολογία ονομάζουμε «ανάδρομη πορεία». Η ιδιαιτερότητα του κύκλου της Αφροδίτης είναι ότι αποτελείται από 5 ανάδρομες περιόδους σε διάστημα 8 ετών, όπου ακολουθείται ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Οι στάσεις έχουν την ακολουθία πενταγώνου (από την μια στάση στην επόμενη), ενώ τα σημεία στάσης σχηματίζουν την πεντάλφα, με απόσταση 72ο μοιρών μεταξύ τους.





Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την Χρυσή Τομή ως ένα πολύ σημαντικό αριθμό. Η αναλογία 1.618 :1 ήταν η πλέον απαραίτητη, ούτως ώστε ένα αντικείμενο να φαίνεται όμορφο. Εισήχθη από τον Πυθαγόρα, ο οποίος μελέτησε την πεντάλφα των Αχαιών Ελλήνων κτιστών, γι’ αυτό και έγινε το μυστικό σύμβολο των Πυθαγόριων, την οποία χαρακτήριζαν ως το «Σύμβολο των Ουρανών». Αναγνωρίζεται διεθνώς με το γράμμα Φ προς τιμήν του Φειδία, ο οποίος εφάρμοσε στον Παρθενώνα καθώς και στον «θησαυρό των Αθηναίων» στους Δελφούς την μέθοδο των Αχαιών κτιστών - την πεντάλφα.
Ο όρος "Χρυσή Τομή" καθιερώθηκε το 1835, επειδή θεωρήθηκε ότι με την τομή αυτή έχουμε το κριτήριο του ωραίου στις τέχνες.

Μετά το πέρας του 8ετούς κύκλου, επαναλαμβάνεται με την ίδια ακολουθία και στα ίδια ζώδια, μόνο που  την επόμενη φορά γυρίζει 2ο-3ο μοίρες νωρίτερα από την προηγούμενη. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: στις 21 Δεκεμβρίου 2013, η Αφροδίτη γύρισε σε ανάδρομη πορεία στην 28ο58’ του Αιγόκερω. Σε 8 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 2021, η Αφροδίτη θα ξαναγυρίσει σε ανάδρομη πορεία στο ζώδιο του Αιγόκερω, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι στην 26ο29’ (2 μοίρες πριν). 

Η Αφροδίτη σύντομα θα κινηθεί και πάλι ανάδρομη, και συγκεκριμένα στις 25 Ιουλίου 2015, στην 00ο46’ της Παρθένου ενώ θα ορθοδρομήσει στις 6 Σεπτεμβρίου στην 14ο23’ του Λέοντα (προηγούμενη φάση ήταν από τις 27/07/07 στην 02ο57’ της Παρθένου έως τις 08/09/07 στην 16ο35’ του Λέοντα).  

Emilii Wilk
Σε πρώτη φάση, όλες οι προηγούμενες αναφορές μπορεί να φαντάζουν άσχετες με την αστρολογική οπτική. Αν κοιτάξουμε βαθύτερα όμως θα αντιληφθούμε ότι η σημασιολογία είναι απολύτως σχετική.  Κάθε ανάδρομη κίνηση εστιάζει την ενέργεια, το πεδίο δράσης σε εσωτερικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει εσωστρέφεια όσο στροφή του ενδιαφέροντος προς τα μέσα. Καθώς η καθημερινότητα μας ωθεί να «ταιριάζουμε» τον εαυτό μας με τους άλλους, προκειμένου να μην είμαστε στο περιθώριο, τείνουμε να χάνουμε την επαφή με τον εαυτό μας. Κάθε φορά λοιπόν που ένας προσωπικός πλανήτης (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης) κινείται σε ανάδρομη πορεία, γίνεται μια ανάπαυλα, μια ευκαιρία  να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας. Η Αφροδίτη επομένως, δεν θα μπορούσε παρά  να τεστάρει αυτά που πρεσβεύει: τις αξίες μας, τις επιθυμίες μας, τον έρωτα, την χαρά, την ικανοποίηση που εισπράττουμε από τις σχέσεις μας – ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές. Θυμηθείτε : η Χρυσή Τομή είναι ο ορισμός του Κάλλους. Αρχικά μοιάζει τρομακτικό αλλά και συνάμα λυτρωτικό, αρκεί να συνδεθούμε με την ανώτερη φύση μας. Οι ισορροπίες της ζωής μας διαταράσσονται όταν έρχονται στην επιφάνεια οι μύχιες και κρυφές μας επιθυμίες. Όταν συνειδητοποιούμε τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους, δύσκολα του γυρνάμε την πλάτη με αποτέλεσμα να επικρατούν αναταράξεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Όταν οι βάσεις είναι γερές και η αγάπη αμφίδρομη, τότε οι εμπλεκόμενοι μπορούν να συντονιστούν και να περάσουν την σχέση τους σε άλλο επίπεδο. Όταν, αντίθετα, τα κοινά σημεία σε μια σχέση είναι περισσότερο πρακτικά, εύκολα σε αυτή την φάση μπορεί να διαρρηχθεί επιφέροντας προστριβές και πιθανόν οριστική ρήξη. Μια ρήξη που ουσιαστικά προϋπήρχε αλλά κανείς δεν ήθελε να παραδεχθεί, για προφανείς λόγους. Την περίοδο της ανάδρομης Αφροδίτης αντιλαμβανόμαστε πως είναι πιο σημαντικό να βρισκόμαστε σε ισορροπία με τον εαυτό μας παρά σε φαινομενική ισορροπία με τους άλλους. Αντιλαμβανόμαστε ότι συμβιβαζόμαστε αλλά δεν είμαστε εμείς. Δεν είμαστε ολοκληρωμένοι. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Δεν εξυπηρετούμε τις πραγματικές μας ανάγκες, όχι από την εγωιστική πλευρά αλλά από την αγνή και ουράνια. Έτσι, ερχόμαστε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, τα αληθινά, επιδιώκοντας έναν επαναπροσδιορισμό και ένα ξεκαθάρισμα.

Η Αφροδίτη με τον καθρέφτη - Τιτσιάνο
Καθρέφτη, καθρεφτάκη μου! Η ζωή μας ξεκινά αρχικά με ερεθίσματα του εξωτερικού μας περιβάλλοντος, τα οποία μετατρέπονται σε δομικά στοιχεία της προσωπικότητας μας. Φοράμε το καλό μας "κουστούμι" γιατί φοβόμαστε να δείξουμε τις "ασχήμιες" μας. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε όμως είναι οτι, επιλέγουμε να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που εκφράζουν στοιχεία της δικής μας προσωπικότητας, στοιχεία που αρνούμαστε ότι υπάρχουν. Γι' αυτό και τα εντοπίζουμε εύκολα στους άλλους. Το άλλο μου μισό, ενίοτε συμπληρώνει τον δικό μου κουτσουρεμένο εαυτό. Αν αποστασιοποιήθούμε για μια στιγμή, θα αντιληφθούμε πόσο εύκολα κρίνουμε και κατηγορούμε τους άλλους για τραύματα, ελλείψεις και συμπεριφορές που αφορούν εμάς. Είναι η εύκολη λύση για να μην "τραυματίσουμε" περισσότερο την αυτοεκτίμηση μας. Ζητάμε αποδοχή, αγάπη, θαυμασμό. Αν αποδέχεσαι, αγαπάς και θαυμάζεις τον εαυτό σου, για τον πυρήνα και την ουσία του, τότε δεν μένεις σε αρρωστημένες καταστάσεις ούτε ανέχεσαι οτιδήποτε ή οποιονδήποτε σε υποτιμά. Γιατί απλά δεν υπάρχει κάτι να υποτιμήσει. Καθρέφτισμα όμως είναι και η αυταπάτη της ιδανικής εικόνας που πλάθουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας, Ο Νάρκισσος που κοιτάζει το είδωλο του και το ερωτεύεται. Η πεποίθηση πως είμαστε τέλειοι, πως στερούμαστε ελαττωμάτων, πως δεν χρειαζόμαστε περεταίρω εξέλιξη. Στο διάστημα της ανάδρομης Αφροδίτης, η ενέργεια μας ωθεί να μην στεκόμαστε στην επιφανειακή άποψη που έχουμε για εμάς αλλά, να εμβαθύνουμε και να ερευνήσουμε τα υπανάπτυκτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας. 

Η Αφροδίτη σταματά την πορεία της στο υπολογιστικό και ανασφαλές περιβάλλον της Παρθένου. Από τις 31/07 όμως επιστρέφει στο ζώδιο του Ήλιου – τον Λέοντα – και μας φέρνει σε επαφή με το κέντρο της καρδιάς μας. Επιζητούμε το λαμπρό φως, αυτό που θα ζεστάνει την ψυχή μας. Τα συναισθήματα σε αυτή την θέση είναι πληθωρικά, με μια εσάνς δραματικότητας και υπερηφάνειας. Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση στοργής και επιβεβαίωσης. Αυτή την φορά όμως η επιβεβαίωση πρέπει να προέλθει από το ίδιο το άτομο. Η υπερηφάνεια πρέπει να πηγάζει εκ των έσω. Η δύναμη πρέπει να εκφράζει την ψυχή.

Η Αφροδίτη κυβερνά το γυναικείο φύλο, και ότι σχετίζεται κοινωνικά με αυτές. Επομένως η περίοδος αυτή έχει αντίκτυπο στο γάμο και την ομορφιά (μόδα, κοσμήματα, καλλυντικά, αισθητική). Επίσης το χρήμα και τον πλούτο γενικότερα, τις τέχνες, τον κόσμο του θεάματος, την κοινωνική συμπεριφορά, τις αξίες μας – ηθικές και υλικές. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε υπερβολές, ειδικά εάν επιμένουμε να βρίσκουμε την ικανοποίηση σε εξωτερικούς παράγοντες. Καλό θα ήταν να μην προχωρήσουμε βιαστικά και επιπόλαια σε διακοπή σχέσεων – τουλάχιστον έως ότου να ορθοδρομήσει – καθώς και την επισύναψη νέων σχέσεων και συνεργασιών. Αποφεύγουμε κραυγαλέες αισθητικές επεμβατικές και μεγάλες επενδύσεις. Να θυμάστε ότι το διάστημα που ακολουθεί, το παρελθόν μπορεί να επιστρέψει κοντά μας. Άτομα που είχαν απομακρυνθεί ίσως να επανεμφανιστούν, ή εμείς να θελήσουμε να επιστρέψουμε σε πρότερες σχέσεις και καταστάσεις. Προσοχή σε λανθασμένα "μηνύματα"! Η γλώσσα του σώματος μπορεί να λέει άλλα από αυτά που καταλαβαίνουμε.

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η ανάδρομη Αφροδίτη θα συναντήσει τον Δία και μαζί θα σχηματίσουν τετράγωνο με τον Κρόνο, στην 28η μοίρα του Λέοντα-Σκορπιού. Σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να φέρει παγωμάρα και απογοήτευση, ένα μπλοκάρισμα της συναισθηματικής εκδήλωσης, ή συνειδητοποίηση της ωμής πραγματικότητας. Επηρεάζει όμως και σε κοσμικό επίπεδο, με πιθανά προβλήματα στην οικονομία, πίεση και ανώμαλη προσγείωση. Είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να μπει τάξη, αποφεύγοντας τις επιπολαιότητες, ένα έναυσμα να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση μας, να σταματήσουμε τις θυσίες στον βωμό του νέου θεού της κοινωνίας – το χρήμα. Μπροστά στη συνεχή σύγκρουση συμφερόντων πρέπει να βρεθεί πια η χρυσή τομή, ανακτώντας επιτέλους μια παγκόσμια ισορροπία…

Διαβάστε επίσης... Η Πεμπτουσία της Αφροδίτης 

Και να κλείσουμε με το εύστοχο χιούμορ του Αρκά


Αναλύσεις για κάθε ζώδιο ξεχωριστά, από την εκπομπή  Τα Λέμε με τον Θανάση Πάτρα, στο κανάλι Etv...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου